Huisarts Rob van Damme: ‘Anderhalvelijnszorg’ gaat niet werken
Zelfverklaarde deskundigheid
Anderhalvelijnszorg
Om de patiënten in onze praktijk veilig te kunnen ontvangen hanteren we een aangescherpte triage en hebben we letterlijk een lijn op 1,5 meter van de stoel van de huisarts getrokken. De stoel van de patiënt staat achter die lijn. Bij lichamelijk onderzoek dragen we standaard handschoenen en een chirurgisch mondkapje. Dat noemen we met een kwinkslag: anderhalvelijnszorg. Maar tijdens het consult is de strijd tussen sociale betrokkenheid en fysieke distantie snel beslecht. Mensen zijn en blijven sociale dieren. Ons vak vraagt soms gewoonweg om nabijheid. Of dat nu het luisteren naar de longen, een kijkje in de keel, voelen naar een pijnlijke spier, een troostend schouderklopje of het aanleggen van een verband betreft. Het zit in onze beroepsgenen om letterlijk en figuurlijk dichterbij te gaan staan dan 1,5 meter. Of dat nu richting de patiënt is of richting teamleden.
Tips praktijkinrichting
Als praktische handreiking heeft het bouwadviesteam van de LHV een aantal tips gepubliceerd om praktijken in te richten volgens de 1,5 metermaatregel. Laten we echter voordat we massaal eenrichtingsverkeer, rode en groene stromen, bolspiegels, assistentes achter plexiglas, nieuwe ventilatiesystemen en toiletinstructies introduceren, eerst nadenken: willen en kunnen we dit wel in de eerstelijnszorg? En nog belangrijker: willen onze patiënten dit wel? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? De tijd zal ons leren of corona ons vak blijvend verandert. Of dat we met gezond verstand en onze volksaard door deze tijdelijke golven heen kunnen laveren. Persoonlijk denk ik dat anderhalvelijnszorg geen blijvertje voor de eerstelijnszorg is.
Rob van Damme (MD, MA) is bruggenbouwer in de zorg bij Bakenberg Consult en vaste columnist bij MedischOndernemen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden
15 jan om 15:30 uur 6 minHet interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is…
Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.
25 okt 2023 4 minIn 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…
Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming
21 mrt 2023 3 minBij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…
IZA scoort een dikke onvoldoende voor huisvesting - om over duurzaamheid nog maar te zwijgen
15 sep 2022 3 minSectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’
14 jul 2022 3 minExplosieve bouwkosten: wat betekent dat voor uw praktijk?
18 okt 2021 3 minDe kranten staan er vol van: explosief stijgende bouwkosten. Geen prettig nieuws wanneer je als zorgverlener…
Reactie toevoegen