Kies als zorgverlener de juiste ondernemingsvorm: dat kan financieel aanzienlijk schelen
Startkapitaal is niet nodig, net als het aanstellen van leden of een bestuur. Als eigenaar heeft u namelijk zelf alle touwtjes in handen. Hoewel dit in eerste instantie heel handig is, kan het verstandig zijn om later te switchen naar een andere rechtsvorm. Met name wanneer u uit het jasje van de eenmanszaak of maatschap bent gegroeid, kunt u beter een overstap maken naar een BV. In dit artikel lichten we de verschillen van de genoemde rechtsvormen op de belangrijkste gebieden toe.
Persoonlijk aansprakelijk of afgescheiden vermogen?
Juridische aansprakelijkheid is een van de belangrijkste redenen om op een gegeven moment te kiezen voor een BV. Een eenmanszaak is namelijk geen rechtspersoon, maar een natuurlijk persoon. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor alle handelingen van de onderneming en ook dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent. In geval van schulden kunnen schuldeisers dus aanspraak maken op privébezit, zoals uw auto, huis of spaarrekeningen. Dit is ook het geval bij een maatschap. Hierbij is iedere maat in gelijke mate aansprakelijk voor zaken die gezamenlijk bepaald of betaald zijn.
Alleen de BV aansprakelijk
Door uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV krijgt u rechtspersoonlijkheid. Hierdoor wordt uw eigen vermogen afgescheiden van het zakelijk vermogen, waardoor u privé minder risico loopt. In eerste instantie is de BV namelijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van nalatigheid of een andere vorm van onrechtmatig handelen. Deze stap is verstandig om te zetten wanneer uw bedrijfsvoering steeds complexer wordt. Het financieel risico dat u als natuurlijk persoon loopt wordt namelijk groter naarmate u meer investeringen doet en het personeelbestand uitbreidt. Ook het aantrekken van extern vermogen is vaak eenvoudiger voor een BV. Houd echter wel uw belastingsituatie in het achterhoofd bij het overwegen van een switch.
Belasting betalen en aftrekposten
Welke belastingen u moet betalen, hangt af van uw rechtsvorm. Zo betaalt u als eenmanszaak of maatschap inkomstenbelasting over uw winst. Heeft u een BV? Dan dient u vennootschapsbelasting over de winst af te dragen en mogelijke dividendbelasting van de winstuitkering. Met welke rechtsvorm een tandartsenpraktijk bijvoorbeeld de laagste belastingdruk ervaart, hangt naast de hoeveelheid belasting af van de behaalde winst, gemaakte kosten en eventuele aftrekposten.
Zo heeft u als eigenaar van een eenmanszaak of maat in een maatschap – mits u aan de voorwaarden voldoet – recht op zelfstandigenaftrek. Bent u nog maar net begonnen en beschouwt de Belastingdienst u als ondernemer? Dan heeft u de eerste 3 jaar ook nog eens recht op startersaftrek. Daarnaast kan nog gebruik gemaakt worden van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting. Dit is met name gunstig voor zorgverleners die minder dan €100.000 winst behalen. Heeft u een hogere winst gedraaid? Dan kan het zijn dat de BV een betere rechtsvorm voor u is.
Omzetten van eenmanszaak of maatschap naar BV
Of u nu bent begonnen als eigenaar in een eenmanszaak of als maat in een maatschap; u zit nooit vast aan uw rechtsvorm. Het beperken van financiële risico’s en het profiteren van fiscale voordelen kunnen goede redenen zijn om uw eenmanszaak of maatschap om te zetten in een BV. Benieuwd of u hier profijt van zou hebben? Alexandré Finance voorziet u graag van advies. Door middel van een fiscale check onderzoeken wij welke rechtsvorm het meest optimaal is voor u als zorgverlener. Behoefte aan aanvullende informatie? Wij voorzien u graag van zowel fiscaal als financieel advies.
Alexandré Finance
Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Irena Koetsier en Alexandré Finance
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen