Stoppen is lastig – helemaal als er geen opvolgers zijn

Waar is de cursus ‘Pensioen in Zicht’ voor oudere huisartsen en hun partners?
Nog lastiger wordt het als er geen opvolgers zijn die jouw passie voort willen zetten, die de zorg voor jouw praktijkpopulatie over willen nemen. Bij wie moet je dan aankloppen met je zorgen? Wie geeft je dan net dat zetje in de rug dat nodig is? Wie luistert dan naar je zonder waardeoordeel? Wie feliciteert jonge ouders als eerste met hun nieuwe geluk? Wie biedt senioren steun tot de laatste ademteug? Wie neemt de verantwoordelijkheid voor goede zorg tijdens dag, avond, nacht en weekend? De zorgverzekeraar? Een digitale keten? Een waarneemcollectief?
Goede begeleiding
Nadenken over stoppen kan best ingewikkeld zijn. Sommigen gaan uit plichtsbesef veel te lang door. In 2018 overleed nog een praktiserende huisarts van 93 jaar! Maar ook als je een fitte zestiger bent is stoppen emotioneel soms ook moeilijker dan doorgaan. Net als voor starters zijn er genoeg adviseurs die een praktijkoverdracht of beëindiging rationeel (financieel en juridisch) kunnen begeleiden.
Maar waar is de cursus ‘Pensioen in Zicht’ voor oudere huisartsen en hun partners? In veel bedrijven is het heel normaal om je zo voor te bereiden op de volgende levensfase. Er is een groot aanbod van algemene PIZ-cursussen op bijzondere locaties. Maar wie ziet er “business in PIZ-ness” voor huisartsen? Gezien het grote aantal huisartsen dat in de komende jaren gaat stoppen is dit een mooie groeimarkt. Iets voor Medisch Ondernemen? Wellicht op kosten van de zorgverzekeraars als dank voor vele jaren succesvol poortwachterschap?
Langzaam afbouwen of direct stoppen?
Wat ga je als voormalig praktijkhouder doen? Hoe neem je op een goede manier afscheid van jouw praktijk? Wat ga je doen met de extra vrije tijd die je krijgt? Ga je langzaam afbouwen of stop je direct? Ga je nog bijklussen bij een huisartsenpost of GGD? En zou het niet mooi zijn als er een warme overdacht plaats kan vinden door nog een tijdje samen te werken met jouw opvolger(s)? Juist omdat stoppen erg lastig kan zijn, moet je tijdig starten met stoppen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Een Goed Gesprek met Wiyanti Nieuweweme: 'Huisarts moet samenwerken, alleen lukt het niet'
4 mrt om 12:14 uur 5 min4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minHuisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul 2024 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul 2024 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
Kernwaarden huisartsenzorg onder druk: Het zal je dokter maar wezen
4 jul 2024 4 minStel je woont in een dorp waar een huisarts met pensioen gaat. Aardige man, fijne dokter. Er…
Als de onderbetaling van de praktijkhouder blijft bestaan, verdwijnt de zelfstandige huisarts
4 jul 2024 4 minLandelijk is nog slechts 60% van de huisartsen praktijkhoudend, in onze regio nog maar 50%.…
Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’
22 apr 2024 6 minHuisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…
Reactie toevoegen