Welke actiegerichte stijl past bij jou?
Als eerste stijl valt de ‘protest stijl’ op. Deze stijl is gericht op beleidsmakers en zorgverzekeraars en heeft een nationaal karakter. Als tweede de ‘co-creatie stijl’, gericht op het realiseren van innovatieve beweegzorgoplossingen voor burgers die in onze wijken en regio’s wonen en werken. Beide stijlen hebben de belofte in zich dat de huidige situatie waarin de fysiotherapie zich bevindt in de toekomst verandert.
Protest stijl
De ‘protest stijl’ heeft als voordeel dat er bij een maatschappelijk vraagstuk waarin fysiotherapie een belangrijke rol speelt, massaal een standpunt wordt ingenomen. Hierdoor wordt met één stem gesproken richting beleidsmakers en zorgverzekeraars. Als daarnaast media en burgers dit standpunt omarmen, kan dit de besluitvorming gunstig beïnvloeden. Macht en invloed zijn hier belangrijke thema’s. De maatschappelijke waarde van de fysiotherapie kan hierdoor worden beschermd. De wens is dat zorgcontracten worden aangepast, administratieve lasten worden verminderd, vergoedingen worden verhoogd en dat vertrouwen in en waardering voor het vak fysiotherapie wordt uitgesproken. Deze acties vinden plaats binnen het bestaande gezondheidszorgsysteem en binnen bestaande businessmodellen die zijn geënt op kosteneffectiviteit.
Co-creatie stijl
De ‘co-creatie stijl’ heeft als voordeel dat met verschillende fysiotherapiepraktijken, experts en stakeholders wordt nagedacht over oplossingen voor vraagstukken die in wijken en regio’s spelen. Steeds meer innovatieve fysiotherapiepraktijken werken hierbij samen. Innoveren, ontwerpen, ondernemen en businessmodelinnovatie zijn hier belangrijke thema’s. Tijdens dit co-creatie proces worden verschillende standpunten verwoord en nieuwe oplossingen ontworpen met een bijpassend businessmodel. Vraagstukken zijn bijvoorbeeld: contractvrije zorg, zorgtechnologie, integratie met zorg en welzijn, preventie en focus op functioneren in plaats van pathologie en nieuwe vormen van financiering. Deze acties vinden deels plaats binnen het bestaande gezondheidszorgsysteem en bestaande businessmodellen, maar deels proberen deze acties het gezondheidszorgsysteem en businessmodellen rigoureus te vernieuwen. Veel van deze ideeën zien nooit het daglicht omdat nu eenmaal niet elke innovatie slaagt. Maar uiteindelijk levert dit broodnodige baanbrekende oplossingen op.
Hoe gaan we met verschil van mening om?
Beide ‘actiegerichte stijlen’ vergen veel energie, betrokkenheid, doorzettingsvermogen, volwassenheid en zelfbewustzijn. Maar het belangrijkste bij beide ‘actiegerichte stijlen’ is misschien wel: hoe gaan we met verschil van mening om? En met verschillende contexten? Daarbij zien we meestal wel wat de ander ‘verkeerd’ doet en vergeten we onze eigen veranderbereidheid.
Welke ‘actiegerichte stijl’ heb jij? Welke stap ga jij maken om met fysiotherapie samen sterk het jaar in te gaan?
Rutger IJntema MBA, fysiotherapeut, PhD kandidaat
Onderzoeker lectoraat Financieel-Economische Advisering bij Innovaties / Innovatie van Beweegzorg. Master Beweegzorg (Nieuw!), Instituut voor Bewegingsstudies
Hogeschool Utrecht
Rutger.IJntema@hu.nl
Op 9 maart 2019 is Rutger IJntema één van de sprekers op congres Fysiopraktijk Anno Nu. Hét congres voor praktijkhouders in de fysiotherapie die goed voorbereid 2019 willen beginnen. Alle niet-medische aspecten van je praktijk komen aan bod: personeel, patiënt, praktijkorganisatie, privacy. De thema’s die centraal staan tijdens dit congres zijn klantvriendelijkheid en gastvrijheid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen