Wittebroodsweken of echtscheiding?
Vaak beginnen starters als waarnemer in een praktijk. Tijdens de opleiding is het runnen van een eigen praktijk nog een ver-van-je-bed-show. Na een aantal jaren gaat het vaak knagen en groeit de wens om een eigen praktijk te starten.
Welke mogelijkheden zijn er dan? Treed je toe tot een bestaande maatschap of heeft het de voorkeur samen te ondernemen met een studiegenoot of wil je liever alleen een praktijk overnemen? Voor alles is wat te zeggen. Gaat er een collega met pensioen in de praktijk waar je werkzaam bent en kan je toetreden tot de maatschap, weeg dan alle voor- en nadelen goed af. Werkzaam zijn als waarnemer in een praktijk kan heel anders uitpakken dan praktijkeigenaar worden.
Afspraken vastleggen
Een maatschap is als een huwelijk; de intentie is om dit voor een onbepaalde periode aan te gaan. Maak van tevoren duidelijke afspraken over de samenwerking. En leg deze afspraken vast in een maatschapsovereenkomst. In de maatschapsovereenkomst kan je verschillende zaken met elkaar afspreken zoals beslissingsbevoegdheid, toe- en uittreding, wie van de maatschap naar buiten toe mag/mogen vertegenwoordigen, aansprakelijkheid en geschillenbeslechting.
Hoe meer mensen in de maatschap actief zijn des te meer meningen, waarden en normen, en gewoontes er leven. Er is dus een reële kans dat je te maken krijgt met irritaties en er zullen ongetwijfeld zaken zijn waar jij een andere mening over hebt. Natuurlijk mogen er verschillende inzichten bestaan, maar bij te veel mensen en meningen beland je dan al snel in een vergadercultuur. Hier krijgt niet altijd iedereen dezelfde energie van!
Eigen ervaring
Zelf ben ik - in de rol van adviseur - betrokken geweest bij een praktijk met acht maten. Uiteindelijk, na 25 jaar, is de maatschap afgesplitst en verder gegaan in 2 maatschappen. De groep bleek te groot. Door de jaren heen veranderde de medische sector en kreeg iedereen andere belangen. De één keek bijvoorbeeld al uit naar zijn pensioen, de ander wilde nog volop investeren in vernieuwingen. De andere kant is natuurlijk dat je bij meerdere mensen minder managementtaken krijgt. En let wel: vertrouwen in elkaar is dan een groot goed en het kan zeker ook goed gaan!
Wat is dan wel de juiste samenstelling van een samenwerkingsverband zoals bij een maatschap? Dat ligt voor iedereen anders en kun je het beste aan den lijve ondervinden. De praktijk leert dat we regelmatig een maatschap met minimaal twee partners zien. In het kader van bijvoorbeeld besluitvorming, overleg en taakverdeling kan dit een voordeel zijn. Zo zijn er allerlei zaken die je moet afwegen. Bijvoorbeeld: wat zijn jouw persoonlijke motieven en ambities? Waar sta je voor? Wat betekent het ondernemerschap voor je privésituatie? En in welke levensfasen zitten de andere maten? Het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij de anderen en dat je gelukkig bent. Je gaat immers een huwelijk aan voor onbepaalde tijd!
Geschreven door: Nancy Jonkman, sectorspecialist Medische en Vrije Beroepen bij ABN AMRO. Zij adviseert en begeleidt tandartsen en dierenartsen bij diverse ondernemersvraagstukken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen