Zorgen om zorg
Natuurlijk kan ook ik niet in de portemonnee van een ander kijken en begrijp ik heel goed dat sommige keuzes heel lastig zijn, vooral voor de minima. Is er überhaupt een keuze mogelijk als de noodzakelijke rekeningen nauwelijks betaald kunnen worden, de boodschappen al sober zijn en een eigen bijdrage voor een behandeling wordt gevraagd van € 200,- of wanneer deze ten laste komt van het eigen risico?
Toch ben ik ervan overtuigd dat het vaak niet alleen een financiële keuze is van patiënten. E r is ook een grote groep die wel de financiële draagkracht heeft om de keuze voor een behandeling te maken, zeker wanneer het gaat om pijn of een functionele beperkingen. Maar wanneer het gaat om preventie of een mate van ongemak, heeft het vaak geen prioriteit. En dat is jammer, zeker nu het aanbod en de vergoeding van preventie steeds beter is geregeld.
Het is aan de zorgverleners en het team om hier actief wat aan te doen. Niet alleen door te informeren en aan te bieden maar vooral door preventie te laten ervaren. Ervaringen die vervolgens worden gebruikt om de grotere groep te bereiken. Nu mensen steeds meer af gaan op referenties en beoordelingen, moeten we dat meer gebruiken in de praktijk: 'Als ik toch een controle afspraak had gemaakt, waren het vast geen vier gaatjes geworden!' of 'Als ik eerder een afspraak had gemaakt, was het met een antibioticakuur nog te behandelen geweest'. Net als voor patiënten geldt het ook voor ons: als we ons ergens zorgen over maken, moeten we in beweging komen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen