’Zouden jouw teamleden anderen aanraden om bij jouw praktijk te werken?'
Met grotere plannen kan je enthousiasme gemakkelijk doorslaan in het dwingend voorschrijven van acties en tactieken. De druk is groot omdat je iets nieuws start, maar juist dan moet je ervoor zorgen dat je andere mensen betrekt en de ruimte geeft om mee te doen en denken. Op tijd terugschakelen als je voelt dat je wel heel hard gaat, is belangrijk.
Onboarden is niet vanzelfsprekend
Er is maar één kans voor een eerste indruk en daar gaat het vaak mis. Maar zelfs als je de procedure met afspraken, contactmomenten en leerdoelstellingen goed hebt staan, ben je er nog niet. Per team (receptie, behandelaar of assistent) moeten mensen elkaar wíllen inwerken en ondersteunen.
Focus op het einddoel, maar de stappen tellen
We willen natuurlijk maar wat graag die enorme verbetering of verandering realiseren. In de praktijk is ieder jaar opschuiven in de goede richting echt goed genoeg. Als preventie belangrijk is, dan verander je de wereld niet in één keer. Je kunt bijvoorbeeld wel een nieuw protocol invoeren voor een speciaal peuterprogramma. Dat heeft dan wel zijn tijd nodig. Ook een contact met een consultatiebureau past in het eindplaatje, maar je ziet niet meteen het resultaat.
Mensen, mensen, mensen
Je team is de basis van je praktijk en heeft ook grote invloed op het vermogen om nieuwe medewerkers aan te trekken. Je kunt dat zelfs meten met een Net Promotor Score (NPS). De vraag is heel eenvoudig of jouw teamleden anderen zouden aanraden om bij jouw praktijk te werken. Het percentage mensen dat een 9 of hoger scoort verminder je met de mensen die een 6 of lager scoren. In de zorg zou die som ((9+) – (6 of lager)) minimaal 40 moeten zijn.
Misschien kan het slimmer
Ook over dingen waarover je tevreden bent, is het goed om over na te denken. Kan je patiënt contacten slimmer organiseren? Zijn sommige contacten nog beter voor te bereiden of over te nemen door praktijkondersteuners?
Fouten vermijden: de verborgen fabriek
Uit de Lean Six Sigma filosofie komt de term ‘verborgen fabriek’. Mensen zijn druk met het herstellen van fouten van anderen. Vaak zonder morren omdat het hun ‘taak’ is. Maar beseft iedere zorgverlener wel dat een last minute vakantie doorgeven ruim vier uur beltijd kost? Ook alle kleine fouten bij het maken van de declaraties en verwijzingen leiden tot veel communicatietijd achter de receptie. Gebruik de Kerst om terug te blikken en vooruit te denken. Even sparren?
Tandarts Alexander Tolmeijer is oud-KNMT-bestuurder, oprichter van het vakblad MedischOndernemen en directeur van adviesbureau Dentiva. Dentiva.nl
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Therapieland en Ksyos: Tien jaar samen voor mentale veerkracht
15 nov om 09:45 uur 5 minBas van Nispen en Jarno Meijer zijn mannen met een missie. Hun doel: zorgen dat goede zorg breed bereikbaar…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 min'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Medipro helpt bij stoppen met roken: Veelzijdige ondersteuning aan roker én huisartsenpraktijk
10 okt om 09:00 uur 5 minMedipro wil rokers helpen om te stoppen met roken. De landelijke organisatie biedt sinds 2011 ‘stoppen met…
Reactie toevoegen