Gupta Strategists: 'In de slipstream van corona: een secundaire crisis in de zorg'
Een groot deel de reguliere zorg is stilgelegd om capaciteit vrij te maken voor de opvang van de groeiende golf coronapatiënten en om nieuwe besmettingen te voorkomen. Per week gaan 3,5 miljoen patiëntcontacten niet door en 90.000 zorgverleners kunnen hun vak niet uitoefenen, zo blijkt uit de analyse 'In de slipstream van corona: een secundaire crisis in de zorg' van adviesbureau Gupta Strategists.
Fysiotherapeuten, tandartsen, psychiaters en psychologen hebben hun praktijk deels of helemaal gesloten. Veel patiënten zeggen hun afspraken af. Huisartsen handelen meer consulten telefonisch af en rijden meer visites, maar de wachtkamers blijven leeg.
Cijfers
Een paar cijfers uit het rapport: 'Op een doorsnee dag maken honderdduizenden Nederlanders gebruik van zorg. 240.000 mensen bezoeken de huisarts en 160.000 het ziekenhuis. 240.000 de fysiotherapeut, 200.000 de tandarts en 75.000 de psycholoog. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is er weinig meer doorsnee. Heel veel zorg is afgezegd of uitgesteld. Vaak door de zorgverleners, soms door patiënten zelf.'
'40 procent ligt stil'
'Uit de inventarisatie van Gupta onder 53 zorgprofessionals en zorgaanbieders blijkt dat zo’n 40% van de zorg op dit moment stilligt door corona. Dat betekent dat veel patiënten niet de zorg krijgen die ze normaal zouden krijgen, dat veel zorgmedewerkers plots hun vak niet meer kunnen uitoefenen (zo’n 90.000) en dat zorgaanbieders in totaal 400 miljoen euro omzet per week missen. Het grootste deel daarvan betreft ziekenhuiszorg. Daar is grofweg 40% van de zorg geannuleerd. Omgerekend betekent dat dat er in ziekenhuizen elke week zorg ter ‘waarde’ van ongeveer 200 miljoen euro niet wordt geboden aan patiënten.'
'Stuwmeer in zorgvraag'
Gupta schetst een somber scenario, waarin grote aantallen patiënten niet de nodige zorg ontvangen. 'Stel dat het coronavirus over enkele weken onder controle is, dan pakken we dan de uitgestelde zorg weer op. Maar wat nou als de druk van corona tot de zomer aanhoudt, of zelfs langer? Dan bouwt zich een steeds groter stuwmeer aan zorgvraag op, vooral bij ziekenhuizen, tandartsen, huisartsen en in de ggz. Als de crisis tot de zomer duurt, dan is het stuwmeer al opgelopen tot bijna 3 miljard euro aan zorg. Ook zal een groot deel van de zorg (ruim 2 miljard euro) verdampen en niet meer in te halen zijn.'
Links: Gupta Strategist, In de slipstream van corona: een secundaire crisis in de zorg en het rapport ' In de slipstream van corona'

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen