Meer farmaceutische bedrijven registreren sponsorgeld aan zorg
In 2012 lieten vijftig bedrijven, allemaal uit de farmaceutische industrie, hun vergoedingen registreren. Vorig jaar kwamen hier ruim 100 bedrijven bij, waaronder leveranciers van medische hulpmiddelen. Meer dan de helft van de bedrijven, die bekendmaken hoeveel sponsorgeld zij betalen, is leverancier van geneesmiddelen. Het gaat om 55 procent.
Ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden artsen
Zorginstellingen kregen vorig jaar gemiddeld 57.000 euro van bedrijven. Dat is bijna 7000 euro meer dan het jaar daarvoor. Van de 80 miljoen euro sponsorgeld ging 71,1 miljoen naar ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden van artsen. Dat geld gebruikten zij voornamelijk voor de financiering van bijeenkomsten en projecten. Zorgprofessionals ontvingen vorig jaar per persoon 2440 euro, terwijl zij het jaar daarvoor 2239 euro kregen. Zorgprofessionals krijgen sponsorgeld voor het analyseren van gezondheidsdata over de werking van bepaalde geneesmiddelen of medische hulpmiddelen, nascholing en een klein bedrag gaat naar bijdragen aan drukkosten van proefschriften voor promovendi.
Vrijwillige registratie
Het register werd zeven jaar geleden opgezet om betalingen aan zorgverleners, zorginstellingen en patiëntenorganisaties inzichtelijk te maken. Nederland was het eerste land ter wereld met een transparantieregister. Het opzetten van het register is bedoeld om mogelijke beïnvloeding tegen te gaan. Registratie is vrijwillig, waardoor er onduidelijkheid over de compleetheid van het register bestaat. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen diende in het voorjaar een wetsvoorstel in om bedrijven een meldplicht op te leggen. ‘We weten niet wat we niet weten’, zei Ploumen tegen de Volkskrant.
Bron: Volkskrant, Medische industrie betaalde vorig jaar 80 miljoen euro aan sponsorgeld
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen