Agressie en geweld bij huisartsenpraktijken en huisartsenposten
Werknemers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn hier een voorbeeld van. Dit kan leiden tot stress en er is een kans dat werknemers het werk niet meer aankunnen. Daarom is het belangrijk om tijdig maatregelen te treffen.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van confrontatie met agressie en geweld?
Agressie- of geweldsincidenten kunnen voor de betrokkenen zo schokkend zijn, dat deze als traumatisch worden ervaren en stress veroorzaken. Zoals bekend kunnen deze medewerkers daardoor klachten krijgen, als vermoeidheid, slaapproblemen of andere psychische gezondheidsproblemen. Op langere termijn kunnen medewerkers hierdoor overspannen raken of een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) oplopen. Langdurige uitval kan hier het gevolg van zijn.
Wat moet je doen?
Als werkgever heb je de (zorg)plicht om te voorkomen, dat het personeel slachtoffer wordt van intimiderend of gewelddadig gedrag. Je moet een beleid voeren dat gericht is op het beschermen van medewerkers tegen agressie en de nadelige gevolgen hiervan.
Dit kun je doen aan de hand van de Risicoinventarisatie en –evaluatie. De maatregelen die je neemt om de risico’s te beperken leg je vast in een plan van aanpak. Je beleid op dit punt kun je beoordelen aan de hand van onder andere de volgende vragen:
- Wordt er voorlichting en eventueel training gegeven over agressie en geweld?
- Zijn er protocollen voor werkzaamheden met agressie- en geweldsrisico’s?
- Is er een gedragscode of intentieverklaring?
- Is er een procedure voor melding en registratie van incidenten?
- Zijn er, waar nodig, materiële, bouwkundige en organisatorische maatregelen genomen (zoals alarmeringsmogelijkheden)?
- Is er een regeling voor opvang, begeleiding en nazorg voor medewerkers die geconfronteerd zijn met agressie of geweld en daardoor mogelijk een psychische aandoening hebben opgelopen?
- Is er een vertrouwenspersoon aangesteld?
- Wordt er aangifte gedaan of cliëntinterventies uitgevoerd na een incident?

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Nieuwe website ‘Open over tuchtrecht’ ondersteunt bij tuchtklachten: ‘Een tuchtklacht kan overweldigend zijn’
16 jan om 14:48 uur 4 minEen tuchtklacht heeft vaak een grote impact op zorgverleners. De bijbehorende juridische procedures zijn…
Ziekenhuizen en brancheorganisaties willen Integraal Zorgakkoord opschorten
18 dec 2024 4 minDe ziekenhuizen willen de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord opschorten vanwege onverwachte…
Chris Bruijn over Paramedisch Platform Flevoland en het IZA: ‘Naar een zorgsysteem waarin we samen optrekken zonder rompslomp’
9 dec 2024 7 minChris Bruijn is eigenaar van fysiopraktijk KernGezond en voorzitter van het Paramedisch Platform Flevoland. Hij…
Reactie toevoegen