Buurtzorg Nederland investeert in Buurtdokters: ‘Iedereen is gebaat bij vaste huisarts, ook wijkverpleging’

Sophie Brühl, oprichter van Buurtdokters. Foto: Claudia Kamergorodski
Buurtdokters wil het voor huisartsen weer aantrekkelijk maken zich te binden aan een wijk of buurt. Juist nu steeds minder huisartsen kiezen voor een eigen praktijk. Bij die missie krijgt Buurtdokters nu organisatorische én een financiële steun van Buurtzorg. Ook willen de organisaties als partners de samenwerking tussen huisarts en wijkverpleegkundige in de praktijk stimuleren.
‘Nieuwe elan wijkverpleging’
Stichting Buurtzorg Nederland bracht in 2006 onder leiding van de Blok nieuw elan in de wijkverpleging, met zelfsturende teams waarin verpleegkundigen en verzorgenden werken aan de kern van hun vak. Buurtzorg telt op dit moment ruim 800 teams verspreid over het hele land en is ook internationaal actief. Buurtdokters heeft sinds 2020 een soortgelijke missie voor huisartsen, schetst Brühl. ‘Niet vanuit een zelfsturend team, maar vanuit een kleinschalige praktijk. Buurtdokters is daarin verantwoordelijk voor de randzaken. De huisarts is op medisch gebied de baas en heeft daarin de handen vrij. We ondersteunen inmiddels 13 praktijken.’
‘Intens gelukkig met samenwerking’
Sophie Brühl, zelf ook huisarts, is ‘intens gelukkig’ met de samenwerking. ‘Wie een vaste huisarts heeft leeft langer, is gezonder en gaat minder vaak naar het ziekenhuis. De financiële en organisatorische steun van Buurtzorg geeft ons de mogelijkheid de vaste huisarts in Nederland op grote schaal nieuw leven in te blazen, op een manier die aansluit op de behoeften van de dokter van vandaag. Het is nodig dat we als beroepsgroep stoppen met verzuipen en zelf weer gaan zwemmen. Dit is een serieuze kans.’
‘Spreekuur wijkverpleegkundige in de praktijk’
Ook Jos de Blok is tevreden, schrijft hij op LinkedIn. ‘Iedereen is gebaat bij een vaste huisarts, ook de wijkverpleging. Buurtdokters heeft een prima start gemaakt en heeft een missie die uitstekend bij Buurtzorg aansluit. Door in te zetten op preventie en samenwerking kunnen we een belangrijke rol spelen in het beperken van de zorgvraag en personeelskrapte. Zo zou het bijvoorbeeld geweldig zijn als wijkverpleegkundigen een spreekuur krijgen in de huisartspraktijk. Als we laten zien dat ruimte voor vakmanschap en het combineren van rollen leidt tot betere uitkomsten voor de patient, de buurt en de samenleving krijgen we vanzelf de zorgverzekeraars aan onze kant.’
‘Huisarts empoweren’
Deze maand vertelt Sophie Brühl in MedischOndernemen over haar missie. Buurtdokters wil de huisarts ‘empoweren’, zodat deze vanuit overzicht en rust met het primaire proces bezig kan zijn. De huisarts kan zich dan vooral richten op het dokteren en Buurtdokters ondersteunt de organisatorische, zakelijke en personele kant van de praktijk. ‘Praktijkhouders zien dat hun praktijk beter georganiseerd wordt, krijgen ruimte in hun agenda en denken na over waar ze met hun patiëntenpopulatie heen willen.’ (Lees verder: Huisarts Sophie Brühl over ‘Buurtdokters’: ‘Dokteren voor de buurt, niet voor een keten’)

‘Kleinschaligheid en vertrouwen in zorgprofessional’
Buurtdokters wordt ook gesteund door de Noaber Foundation van Paul en Mineke Baan. Het fonds steunt innovatieve sociale projecten van onderop. Sophie Brühl: ‘Ze sturen op impact en niet op targets. De aanpak van Buurtdokters heeft tijd nodig en vertrouwen, want als je ons op targets gaat afrekenen, kunnen we niet doen wat goed is. Dan creëer je commerciële ketens als CoMed of Centric Health. Wij willen juist zorgprofessionals blijven en laten zien dat kleinschaligheid en vertrouwen in de professional de oplossing zijn.’
Lees meer:
- Huisarts Sophie Brühl over ‘Buurtdokters’: ‘Dokteren voor de buurt, niet voor een keten’, 23 maart 2023
- Buurtzorg investeert in Buurtdokters, 29 maart 2023
- Buurtzorg Nederland en Buurtdokters zijn officieel partners, 29 maart 2023
Meer artikelen met dit thema
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Een Goed Gesprek met Wiyanti Nieuweweme: 'Huisarts moet samenwerken, alleen lukt het niet'
4 mrt om 12:14 uur 5 minJet Bussemaker over vijf jaar Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘De rol van de huisarts is cruciaal’
25 feb om 08:00 uur 8 minQuickscan helpt bij overstap naar duurzaam voorschrijven: ‘Sta stil bij elke pil’
24 feb om 12:00 uur 6 minStop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Jet Bussemaker over ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’: ‘Gebruik de kracht van inwoners nog beter'
23 jan om 10:30 uur 4 minHet project ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’, onder voorzitterschap van Jet Bussemaker, laat zien dat wijkgerichte…
Reactie toevoegen