“Duur ziekenhuis doet te vaak werk van huisarts”
Het gaat bijvoorbeeld om patiënten bij wie bijvoorbeeld een wond moet worden gehecht (wat 405 euro kost) of een pleister moet worden geplakt (gemiddeld 165 euro). De krant had inzage in het overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen dat de organisatie DBC Onderhoud woensdag online heeft gezet. De organisatie wil patiënten zo bewuster van de zorgkosten maken. Ook zou het openbaar worden van de prijzen van belang kunnen zijn bij de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
Ook voor andere handelingen die een stuk goedkoper bij een huisarts zijn wenden veel patiënten zich tot een ziekenhuis. Zo lieten zestigduizend mensen in het ziekenhuis een wond hechten en ontsmetten. Nog eens 21 duizend patiënten kregen een pleister opgeplakt. “Als een patiënt met een bloedende snee voor een eerste hulp arts staat, kan die hem natuurlijk niet meer terugverwijzen naar de huisarts”, legt zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis in Hoorn Hugo Keuzenkamp in de krant uit. Pas achteraf merken patiënten dat ze beter naar de huisarts hadden kunnen gaan. Bij een behandeling in het ziekenhuis moeten ze door het eigen risico de eerste 360 euro zelf betalen. Het consult van de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico.
Dat ziekenhuizen vele malen duurder zijn, komt onder meer doordat zij met een systeem werken waarbij alle kosten worden berekend in de prijs van de behandelingen. Wie een pleister haalt, betaalt daardoor dus ook mee aan het onderhoud van het gebouw, de administratie en ondersteunende diensten.
Bron: Novum

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen