Fysiotherapie in de knel: meer ziekteverzuim, minder behandelingen en minder omzet door corona

Foto: Shutterstock
In het WVF-onderzoek ('Onderzoek bedrijfseconomische gevolgen corona') geeft 83,6% van de respondenten aan dat er in de afgelopen zes maanden sprake was van een toename van verzuim onder het personeel. 44,8% van dit verzuim is voor 100% gevolg van corona of de coronamaatregelen, concludeert de WVF. Bij nog eens 24,5% van de praktijken is dit in 75% van de verzuimmeldingen het geval.
Minder behandelcontacten
Ook het aantal behandelcontacten is in de afgelopen zes maanden ‘fors minder dan voorspeld’. Dit is het geval bij 85,3% van de praktijken, waarbij het aantal voorspelde behandelcontacten in meer dan de helft van de gevallen met meer dan 10% is afgenomen, met daarbij uitschieters van meer dan 25% terugloop. In 98% van de gevallen was deze afname het gevolg van corona en/of de coronamaatregelen. De toename van het verzuim en afname van het aantal behandelcontacten hebben geleid tot een vermindering van de omzet. Dit was het geval bij 87,7% van de respondenten. In 45,4% van de situaties is er een afname van 10 tot 20% van de te verwachten omzet over de afgelopen zes maanden.
Bedrijfseconomische gevolgen
Hoewel 55,2% van de respondenten niet verwacht in financiële problemen te komen, geeft maar liefst 30,1% van de praktijken aan momenteel niet winstgevend te zijn. 14,8% van de praktijken signaleren dat er binnen twee tot vier maanden zelfs acute betalingsproblemen kunnen ontstaan.
Respondenten geven aan ook last te hebben van toenemend personeelsverloop en looneisen. Daarnaast hebben praktijken de uitgaven fors zien stijgen vanwege de toename in aanschafkosten van hygiënematerialen en beschermingsmiddelen. Ook het langdurig wegvallen van inkomsten uit (medische) fitness was voor veel praktijken een forse aderlating.
Noodzaak nieuwe regeling
De WVF roept op tot een hernieuwde inzet van de continuïteitsbijdrage, om ervoor te zorgen dat fysiopraktijken het hoofd boven water kunnen houden. Zorgverzekeraars Nederland gaf in 2020 al aan de mogelijkheid open te houden de compensatieregelingen opnieuw in te zetten.
Links:
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen