Grote wijziging in zzp-regime op komst?
Over drie assen
Het kabinet wil rondom het werken met of als zelfstandige(n) de balans herstellen en de regels toekomstbestendiger maken. De voorgenomen aanpak loopt via drie assen. De eerste gaat over het creëren van een gelijker speelveld tussen zelfstandigen en werknemers. De belangrijkste maatregelen zijn hier van fiscale aard, met als doel het financieel minder aantrekkelijk maken van zzp-en. Denk aan de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek en de afschaffing van de fiscale oudedagsreserve (FOR).
Lastig voor de zorg
De tweede as betreft meer duidelijkheid over de arbeidsrelatie. Wanneer is sprake van een dienstbetrekking, wanneer niet? Opvallend element van de wetgeving die hiervoor in de maak is, is de ‘inbedding van het werk in de organisatie’ als indicatie voor een dienstbetrekking. Daarmee zou het voor zorgverleners heel lastig worden als zzp’er in een praktijk of zorgstelling te werken.
De derde en laatste as gaat over de handhaving door de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid. Sinds 2016 heeft er nauwelijks handhaving plaatsgevonden, waardoor een cultuur is ontstaan waarin alles mogelijk lijkt. Uiterlijk 1 januari 2025 wil het kabinet het huidige handhavingsmoratorium opheffen. Momenteel is de handhavingscapaciteit al uitgebreid en krijgen partijen bij ‘een tik op de vingers’ van de belastinginspecteur eerst nog ‘ongesanctioneerd’ de mogelijkheid hun samenwerking anders in te vullen.
Modelovereenkomsten lang leven beschoren?
In hoeverre het werken met zzp-modelovereenkomsten nog past binnen de nieuwe visie van Rutte IV is vooralsnog niet duidelijk. Werken op basis van én conform zo’n overeenkomst betekent, sinds de inwerkingtreding van de Wet DBA, werken buiten dienstbetrekking en dus geen inhoudingsplicht van loonheffingen voor de opdrachtgever. De eerstelijns zorg werkt veel met modelovereenkomsten.
Drie vliegen in een klap
Partijen slaan met deze modellen drie vliegen in een klap: zij gebruiken deze niet alleen voor houvast voor de kwalificatie van de arbeidsrelatie; ook worden de onderlinge afspraken hiermee goed vastgelegd. Tot slot worden de vereisten die bijvoorbeeld de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (WKKGZ) stelt aan opdrachtgever en zzp’er hiermee geregeld. Allemaal met een en dezelfde overeenkomst. Een belangrijke regeldrukverlager dus. Het pleidooi voor het behoud van de modelovereenkomsten, klinkt daarom steeds luider vanuit de gezondheidszorg.
Overeenkomsten ‘verlengd’
Ondertussen oordeelde de Belastingdienst de afgelopen maanden positief over nagenoeg alle opnieuw voorlegde modelovereenkomsten in de eerstelijns zorg. Beroepsorganisaties, veelal samen met VvAA, legden de geüpdatete overeenkomsten opnieuw voor met oog op het verlopen van de vijf jaar geldigheidstermijn. In de eerste twee maanden van dit jaar betrof het de overeenkomsten voor verloskundigen, gz-psychologen en mondzorg (tandarts-mondhygiënist). Vorig jaar waren de overeenkomsten voor onder meer de paramedici en mondhygiënisten (onderling) al verlengd voor het werken buiten dienstbetrekking.
Over de auteur
Drs. ing. Erik M. van Dam is senior adviseur kennismanagement bij VvAA.
Online minicollege ‘Zzp’ers in de zorg in tien minuten
De video ‘Zzp’ers in de zorg in tien minuten’ schetst in vogelvlucht de zzp-problematiek: vvaa.nl/minicolleges
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen