Kabinet wil meer tandartsen, huisartsen en psychologen opleiden

(Foto: Shutterstock)
Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, over het Capaciteitsplan 2024-2027, mede namens de minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs Cultuur en Wetenschap). Bij de studie geneeskunde, die studenten opleidt tot basisarts, wordt het aantal plekken beperkt (van 3050 naar 3015 plaatsen) om budget vrij te maken voor de verruiming bij andere opleidingen.
Stapsgewijs meer plekken tandheelkunde
Aan tandartsen bestaat een tekort dat de komende jaren nog groter wordt. Het aantal plekken op de opleidingen tandheelkunde wordt daarom uitgebreid van 259 naar 345 studenten in 2026. Daar staat een bezuiniging op de opleiding tegenover, kondigt Kuipers aan, want het kabinet heeft ‘het voor deze verhoging benodigde budget niet beschikbaar’. Hij overweegt om die reden de studie tandheelkunde in te korten van zes naar vijf jaar. In 2024 wordt nog het zelfde aantal opleidingsplaatsen als in 2023 beschikbaar gesteld. Het aantal plaatsen voor de hbo-opleiding mondzorgkunde wordt vanaf 2025 in twee jaar verhoogd naar 353.
Verhoging aantal opleidingsplekken huisartsen
Ook het aantal plekken voor huisartsen gaat omhoog, van 870 dit jaar naar 1.035 in 2026. Tegelijk zullen er minder basisartsen afstuderen die die plekken vullen, maar Kuipers denkt dat het zogeheten ‘opleidingsreservoir’ van basisartsen groot genoeg is. Dit reservoir van artsen die nog niet in opleiding zijn, maar wel een geneeskundige vervolgopleiding willen volgen, bestaat uit ruim 7.500. Dit is 29 procent van het totaal aantal basisartsen. Dat aantal steeg de afgelopen tijd sterk en groeide ook harder dan het aantal beschikbare opleidingsplekken, stelt het kabinet. Omdat de reden van deze groei niet duidelijk is, vraagt het kabinet het Capaciteitsorgaan hier onderzoek naar te doen.
Links:
- Nieuwsbericht Capaciteitsorgaan, 14 juni 2023;
- Capaciteitsplan 2024-2027;
- Onderzoek aanbod tandartsen en mondhygiënisten, Capaciteitsorgaan, maart 2023;
- Veel te weinig tandartsen in Flevoland en tekort loopt op, 5 juni 2023;
- Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde, 26 januari 2023
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen