LHV-ledenvergadering neemt Actieplan ANW aan

(foto: Shutterstock)
Op basis van input van leden, deskundigen en juristen besloten de LHV-afgevaardigden het Actieplan ANW en de toelichting goed te keuren. Voor de stemming was de wijziging ingebracht om de verplichte aansluitovereenkomst te laten vervallen. ‘Met dit draagvlak kan in 2023 de stap gezet worden naar een andere organisatie van de ANW, waarin de ANW-diensten op een andere wijze worden verdeeld over alle huisartsen. Daarbij gelden dan de verhoogde en gedifferentieerde NZa-tarieven’, meldt de LHV.
‘Samen voor de ANW’
Door in te stemmen met het actieplan veranderen de huisartsen per 2023 de organisatie van de ANW. Huisartsen – praktijkhouders en waarnemers – delen dan samen de verantwoordelijkheid voor de invulling van de ANW op de post. De huisartsen worden gestimuleerd zich aan te sluiten bij een post en krijgen daardoor de mogelijkheid afspraken te maken over het doen van diensten, inspraak en mogelijkheden om hun diensten zelf in te roosteren.
‘Spoed is spoed’
De huisartsen zetten verder in op het beperken van de instroom. Door onder meer strikte triage – ‘spoed is spoed’ – wil de LHV het aantal huisartsen in de nacht terugbrengen om zo meer huisartsen vrij te houden voor de dagzorg.
‘Stip op de horizon’
De LHV ziet het actieplan als een stap in een proces waarin gekeken wordt naar de hele acute zorg. ‘Door nu als huisartsen zelf de regie te pakken bepalen de huisartsen zelf hun toekomst. Op de korte termijn wordt de invulling van de huisartsenzorg in de ANW beter. Op de langere termijn hebben de huisartsen samen een strategische uitgangspositie voor de gesprekken over geïntegreerde spoedposten met de partners in de acute zorg.’
‘Leidraad conform het IZA’
De LHV gaat samen met VPH, NHG, InEen en in afstemming met Zorgverzekeraars Nederland de plannen verwerken in een leidraad conform het IZA. Belangrijke zorg in de vergadering was de positie van niet-gevestigde huisartsen en hun fiscale positie. De partijen streven ernaar om zo snel mogelijk een leidraad en een implementatieplan te hebben zodat posten snel kunnen doorschakelen naar een werkwijze die in lijn is met het actieplan. Daarmee komen dan ook de nieuwe verhoogde en gedifferentieerde NZa tarieven beschikbaar.
Links:
-
Uit de ledenvergadering: Actieplan ANW aangenomen, LHV, 30 november 2022 en Veranderingen in de ANW-zorg
-
Landelijk actieplan voor spoedeisende zorg, InEen-magazine, september 2022
Meer artikelen met dit thema
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Een Goed Gesprek met Wiyanti Nieuweweme: 'Huisarts moet samenwerken, alleen lukt het niet'
4 mrt om 12:14 uur 5 minJet Bussemaker over vijf jaar Gezond en Gelukkig Den Haag: ‘De rol van de huisarts is cruciaal’
25 feb om 08:00 uur 8 minQuickscan helpt bij overstap naar duurzaam voorschrijven: ‘Sta stil bij elke pil’
24 feb om 12:00 uur 6 minStop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Jet Bussemaker over ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’: ‘Gebruik de kracht van inwoners nog beter'
23 jan om 10:30 uur 4 minHet project ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’, onder voorzitterschap van Jet Bussemaker, laat zien dat wijkgerichte…
Reactie toevoegen