Meer mogelijkheden om te experimenteren met innovaties
Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goede en betaalbare zorg zijn innovaties van groot belang, zo stelt NZa. De meeste innovaties kunnen binnen de bestaande regels worden gefinancierd maar voor sommige nieuwe ontwikkelingen geldt dat niet. De beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten maakt het mogelijk om deze innovaties toch in de praktijk uit te proberen. De beleidsregel biedt per 1 januari 2017 meer mogelijkheden om te experimenteren.
Maximaal twee jaar verlenging
Tot nu toe kon men maximaal drie jaar kleinschalig experimenteren. Deze periode bleek soms te kort om het experiment goed te kunnen uitvoeren. Daarom kan vanaf 1 januari 2017 een experiment met maximaal twee jaar worden verlengd. Voorwaarden voor de verlenging zijn dat:
- het experiment nog onvoldoende uitkomsten geeft voor een besluit over het al dan niet inbedden in de reguliere bekostiging;
- de onderzoeksopzet en het type onderzoek om een langere onderzoeksduur vragen.
Om op tijd te kunnen bepalen of de innovatie kans heeft op een reguliere zorgprestatie of verlenging van de experimenteerfase, vervroegt NZa de eindevaluatie. Deze vindt voortaan zes maanden in plaats van twaalf weken voor de afloop van het experiment plaats. Hierdoor weten deelnemers aan een experiment eerder en beter waar zij aan toe zijn.
Aansluiten bij een lopend experiment
Als een experiment is afgelopen, kan het tijdelijk in stand worden gelaten voor de periode dat de NZa een reguliere zorgprestatie ontwikkelt. Tot nu toe mochten nieuwe deelnemers in die periode niet aansluiten bij het experiment. Vanaf 1 januari mag dit wel. Hierdoor kunnen verzekerden van zorgverzekeraars die niet deelnamen aan het experiment toch al toegang krijgen tot de innovatie.
Uitbreiding met forensische zorg
De forensische zorg valt vanaf 1 januari 2017 ook onder de beleidsregel Innovatie. Dit geeft de zorginkoper en zorgaanbieders in de forensische zorg ruimte om meer aan innovatie te doen en nieuwe ideeën in een experiment te kunnen toetsen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Therapieland en Ksyos: Tien jaar samen voor mentale veerkracht
15 nov om 09:45 uur 5 minBas van Nispen en Jarno Meijer zijn mannen met een missie. Hun doel: zorgen dat goede zorg breed bereikbaar…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minMedipro helpt bij stoppen met roken: Veelzijdige ondersteuning aan roker én huisartsenpraktijk
10 okt om 09:00 uur 5 minMedipro wil rokers helpen om te stoppen met roken. De landelijke organisatie biedt sinds 2011 ‘stoppen met…
CEO Emile van Oorschot over het succes van Bergman Clinics: ‘Zelfstandige behandelcentra houden de zorg toegankelijk’
7 okt om 12:15 uur 8 minDe inzet op kwalitatief hoogwaardige focusklinieken verklaart het grote succes van Bergman…
Coach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt om 10:30 uur 8 minBellen met Lotte: Complete telefonieoplossing die voor rust en overzicht in de praktijk zorgt
1 okt om 13:34 uur 4 minBellen met Lotte biedt een complete telefonieoplossing voor de eerstelijnszorg om zorgverleners weer tijd te…
‘In gezonde staat’: pandemieën bepaalden de geschiedenis - en mogelijk ook de toekomst
1 okt om 13:25 uur 5 minSimon Schama vertelt in het boek ‘In gezonde staat’ hoe de medische wetenschap van de achttiende eeuw tot begin…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Reactie toevoegen