Prinsjesdag: de belangrijkste veranderingen voor ondernemers
NU.nl zette de belangrijkste veranderingen voor ondernemers op een rij.
Vennootschapsbelasting
De eerste schijf van de vennootschapsbelasting wordt in stappen verlengd. Het voorstel is om in 2018 de eerste schijf van 20 procent te verlengen met 50.000 euro tot 250.000 euro. Deze wordt dan in 2020 verder verlengd tot 300.000 euro en in 2021 tot 350.000 euro.
Innovatieve en snelgroeiende bedrijven
Het kabinet wil zich inzetten voor innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Zo komt er vanaf 2017 extra budget voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO beschikbaar. Volgend jaar gaat het om 33 miljoen euro extra aan financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling. Het totaal komt hiermee op 1,2 miljard euro.
Doorgroei
Het doorgroeien van een startend bedrijf tot een zogenoemde scale-up krijgt bijzondere aandacht. Per 2017 komt 27 miljoen euro beschikbaar voor een meer gunstige gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven. Hierdoor houden eigenaren meer geld over om in de onderneming te investeren.
Private investeerders
Daarnaast maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij voor een regeling om samen met private investeerders te investeren in startups en het mkb.
Regelduk
In 2017 wordt de kabinetsdoelstelling om de regeldruk voor bedrijven, burgers en professionals met 2,5 miljard euro te verminderen gerealiseerd. Het kabinet wil inzetten op wet- en regelgeving die ruimte geeft aan innovatie en duurzame groei.
Fosfaatrechten
Met ingang van volgend jaar wordt het nieuwe stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij ingevoerd. Hierdoor zal de Nederlandse veestapel moeten inkrimpen.
Pensioen
Het Belastingplan bevat een wetsvoostel dat het voor ondernemers makkelijker moet maken om op een fiscaal aantrekkelijke manier afscheid te nemen van het pensioen in eigen beheer. De pensioenregeling voor directeur-grootaandeelhouders is nu te complex en vergt veel administratie. Ook zorgt de zogenoemde dividendklem ervoor dat geld in het eigen bedrijf blijft vastzitten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen