De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan. Tandartsangst is er een van, maar angst voor de (onvoorspelbare) hoge rekening is ook een heel belangrijke drempel. Dit komt doordat de kosten niet altijd even transparant zijn en veel mensen de zorg eenvoudigweg niet kunnen betalen.
De manier waarop tandarts- en mondzorgtarieven doorgaans worden gepresenteerd is gebaseerd op de codes die tandartsen en andere mondzorgprofessionals kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. Voor de patiënt scheppen ze niet de duidelijkheid van een normale prijslijst. Het blijft zoeken en interpreteren. Vooral prijzen van mondhygiënebehandelingen die gebaseerd zijn op minutendeclaraties wekken de ergernis op van veel patiënten. Vaak hebben ze het gevoel dat ze minder lang behandeld zijn – al dan niet terecht.
Mondzorg in het basispakket
Er valt kortom best iets te verbeteren. Dat commerciële tandartsen daar moeite mee hebben, valt te begrijpen. Ondoorzichtigheid werkt immers in hun voordeel, er valt makkelijk iets extra bij te verzinnen om de omzet te spekken. Maar de welwillenden zullen best bereid zijn een normale prijslijst te publiceren op hun site en bij de balie. Dokters van de Wereld pleiten al jaren voor essentiële en preventieve mondzorg in het basispakket. Dat werd vóór de verkiezingen graag overgenomen door PVV en BBB, een verkiezingsbelofte die vorige week net zo snel getorpedeerd werd door de eigen kamerfracties. Over volksverlakkerij gesproken.
Ziekenfondsgestuntel
Sommige gerespecteerde tandartsen beweren nu met droge ogen dat het verlenen van essentiële en preventieve mondzorg vanuit het basispakket een gruwel is omdat je dan teruggaat naar het ziekenfondsgestuntel van weleer. Er zijn heel veel goedwillende tandartsen die het belang van hun patiënten vooropstellen. Maar het soort dat esthetische behandelingen belangrijker acht dan hun essentiële zorgplicht ziet dat anders, de welverdiende vakantie naar Bali staat immers hard in de agenda en waarom zou je je druk maken om dit soort futiliteiten? Het is leuker om te dure facings te combineren met een beetje botox links en rechts. Dat geeft ‘tevreden klanten’ die er vervolgens fijn mee kunnen pronken op Insta vanaf hun ligbedje aan het strand van Seminyak.
Weinig keuze voor patiënt
In een ondoorzichtige mondzorgwereld waarin er voor patiënten op basis van kwaliteit weinig te kiezen valt, omdat ze al blij mogen zijn dat er überhaupt nog een tandarts te vinden is die nieuwe patiënten aanneemt, is geen plaats voor mensen die de stap naar de tandarts maar moeilijk kunnen zetten. Ze durven niet doordat ze in het verleden hufterig behandeld zijn door een dominante, eigengereide tandarts of omdat ze te bang zijn financieel het einde van de maand weer niet te kunnen halen, beide begrijpelijke oorzaken.
Misschien kan de KNMT zich eens wat langer en uitvoeriger buigen over deze belangrijke problemen. En tevens het belang van de patiënt een plekje geven boven dat van de contributie-clientèle. Die patiënten zijn immers je werkelijke klanten. En zijn die niet koning? Ook al hebben patiënten soms minder te besteden dan de spreekwoordelijke kerkrat en zijn zij daardoor al 20 jaar niet op vakantie geweest. En is Bali is voor hen al helemaal onbereikbaar.
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
‘Komt een land bij de dokter’: Een heftig boek dat je vaak even moet wegleggen
26 feb om 12:26 uur 4 minHet lezen van ‘Komt een land bij de dokter’ van straatarts Michelle van Tongerloo ging mij moeilijk af. Ik…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
LHV en VPH naar rechter vanwege tariefbesluiten NZa: ‘Onbegrijpelijk als IZA-partijen, die constateren dat de druk toeneemt’
6 feb om 13:30 uur 3 minDe Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt samen met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) naar…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
Wat een vreselijk vooringenomen bericht.
Wat lees ik hier toch voor een onzin. De tandarts in Nederland kost gemiddeld 250€ in het jaar. Althans dat is de omzet per patient in mijn praktijk. Dat is een dikke 20€ per maand. Is bovenstaande dan gezeur of niet, zeg nou zelf.
Ingediend door N Kootkar (niet geregistreerde gebruiker) op vr, 09/02/2024 - 00:13
Mooi Stuk. Wat fijn dat er mensen zijn die zich bekommeren om patiënten die om deze redenen niet naar de tandarts gaan.
Ingediend door Anja (niet geregistreerde gebruiker) op do, 15/02/2024 - 16:58
Wat een zielig verhaal. Mondzorg, bij uitstek een medische tak waar preventie heel erg loont is volledig verzekerd tot de leeftijd van 18 jaar en hoeveel ouders nemen hier helaas niet hun verantwoordelijkheid ? Niemand wordt met een desolaat gebit geboren. Talloze patiënten hoeven maar weinig voor hun gebit uit te geven, omdat ze dit hebben begrepen.
Ingediend door Van de Craats (niet geregistreerde gebruiker) op vr, 16/02/2024 - 19:36
Reactie toevoegen