Herbestemming, een tweede leven voor een gebouw
Herbestemming van gebouwen is een van de meest duurzame opties die ik ken. In plaats van sloop en nieuwbouw - met milieubelastende afvoer, productie en aanvoer van materialen - is een tweede leven voor een gebouw vaak meer dan het onderzoeken waard.
Toekomstbestendigheid
Natuurlijk moet er goed gekeken worden of het gebouw toekomstbestendig te verbouwen is. En moet er goed gekeken worden of het gebouw voldoende te verduurzamen is tot een comfortabele praktijk. En uiteraard moet er goed gerekend worden of het financieel haalbaar en betaalbaar is.
Ik adviseerde afgelopen jaar praktijken in Den Helder, Giethoorn, Groenekan, Beuningen en Nijmegen bij het al dan niet kiezen voor herbestemming en verbouwing van een bestaand, karakteristiek gebouw. In Giethoorn bleek behoud van een school niet haalbaar en is gekozen voor nieuwbouw. Maar in alle overige gevallen krijgt de praktijk een nieuwe toekomst in het bestaande pand.
Steeds meer hergebruik
Naast herbestemming van gebouwen zie je ook steeds meer hergebruik. Geen sloopafval, maar grondstof: onderdelen van een gebouw (zoals stalen spanten, verlichting, recycling van vloerbedekking) worden hergebruikt. Geen nieuw meubilair in de spreekkamers, maar ‘refurbished’. Minstens net zo goed, gecontroleerd en fors goedkoper dan nieuw.
Deze week rijd ik naar gemeenschapshuis Acropolis in Megen (bij Oss aan de Maas), een rijksmonument uit 1884. In de loop van het jaar betrekken de huisartsen de eerste verdieping. Hoe mooi is dat!
Links:
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Evelyn Brakema over het Groene Zorg Festival: ‘Steeds meer zorgverleners bijten zich vast in thema klimaat’
26 sep om 14:45 uur 6 minDe steun voor vergroening in de zorgsector groeit snel, signaleert Evelyn Brakema,…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen
27 jun om 09:30 uur 4 minSuccesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:45 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’
14 jun om 17:00 uur 6 minLobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers – de volledig plantaardige Schijf for Life,…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Reactie toevoegen