Klimaatblog Angelica Setiaman: Stap in de groene golf!
Natuurlijk zijn er nog uitdagingen die wij als zorgsector samen met producenten, leveranciers, overheid, inspectie en anderen op moeten pakken. Ik ben van mening dat we alles wat al duurzamer kan, als zorgverlener moeten integreren in ons dagelijks werk. Want hoe goed zorgen we nou eigenlijk echt voor onze patiënten als we tijdens het dagelijkse werk onze leefomgeving blijven vervuilen?
Versterk het commitment als team
Voor mij voelde het niet meer goed om privé goed op afvalscheiding te letten, vaker te kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke producten, zonnepanelen op het huis te laten plaatsen, maar tegelijkertijd vijf dagen in de week in een vieze auto naar werk te rijden. Tijdens een werketentje kwam het onderwerp aan bod en ik bleek niet de enige te zijn die zich stoorde aan de overvolle afvalzak aan het eind van de werkdag.
Ik zag een kans. En zie: de werkgroep Duurzaam bij de Jeugdtandverzorging Amsterdam bestaat alweer vijf jaar. Niet dat wij nu alles perfect doen, maar we hebben wel als eerste uit de mondzorg de ‘Green Deal Duurzame Zorg’ ondertekend en daarmee hebben we ons gecommitteerd aan het verder verduurzamen van onze praktijk. Als ik dit als enige tandarts in de praktijk had willen doen, dan weet ik zeker dat het niet was gelukt.
Voor verandering is 25 procent nodig
In de transitiemanagement is al langer bekend dat je 25 procent van de mensen mee moet hebben om echte verandering teweeg te kunnen brengen. Dit geldt dus ook voor het verduurzamen van je praktijk. Natuurlijk heb je als praktijkeigenaar of -manager veel inbreng en kun je veel zelf bepalen. Misschien was het wel gemakkelijker geweest als ik een eigen praktijk had.
Mijn tip zou zijn: begin een klimaatgesprek op je werk en je zult zien dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt. Begin met de inkoppertjes en maak samen een klimaatplan voor de komende jaren. Het is niet alleen leuker om het samen te doen, lees: gezellige werkoverleggen met vega hapjes. Het klimaatprobleem is een zwaar onderwerp, zeker voor de jongere collega’s, het gaat namelijk om hun toekomst! Je kunt je hart bij elkaar luchten en de groene successen samen vieren. Superbelangrijk om gemotiveerd te blijven en vol te houden!
Stap in de groene golf!
Laat je zeker niet ontmoedigen doordat er nog niet voor alles een oplossing lijkt te zijn. Een succesvolle innovatie wordt namelijk maar voor een vierde technisch bepaald, en voor driekwart sociaal! Dat betekent dus dat ‘wij mensen’ het moeten gaan doen. Ik nodig je van harte uit om op de groene golf te stappen. Niet door te vertellen wat je collega moet doen - dat werkt ook niet bij patiënten - maar door te beginnen bij jezelf en je eigen praktijkvoering. En door zowel je team als je patiënten te informeren over wat je doet en waarom je het doet.
- Sta open voor suggesties en ideeën uit je team.
- Moedig gezond en groen gedrag aan en durf je kennis te delen met de mensen om je heen.
- Spreek hardop uit dat je adviseert om water uit de kraan te drinken. Ik sta nog steeds versteld als een ouder uitspreekt dat ze speciaal kindersap kopen omdat het gezond is…
- Durf als zorgverlener je groene hart uit te dragen en geef het goede voorbeeld. Als ik het kan, kan jij het zeker!
Over Angelica Setiaman
Dit is de eerste klimaatblog van Angelica Setiaman in MedischOndernemen. Angelica is tandarts, oprichter van de werkgroep Duurzaam JTVA, initiatiefnemer Groene Zorg Festival, ambassadeur Groene Zorg Alliantie. Bij de KNMT is ze samen met Michiel Lieshout een van de trekkers van de werkgroep Duurzame Mondzorg en coauteur van het e-handboek ‘Duurzame mondzorgpraktijk’.
Save the date: Het Groene Zorg Festival op 23 september 2023
Kom samen met je team naar de 2e editie van het Groene Zorg Festival om inspiratie op te doen. Save the date: zaterdag 23 september. Meer info volgt via: www.groenezorgalliantie.nl
Link: ‘Groene tandarts’ Angelica Setiaman: ‘Verduurzaming van de zorg gaat te langzaam’, 23 september 2022
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Evelyn Brakema over het Groene Zorg Festival: ‘Steeds meer zorgverleners bijten zich vast in thema klimaat’
26 sep om 14:45 uur 6 minDe steun voor vergroening in de zorgsector groeit snel, signaleert Evelyn Brakema,…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen
27 jun om 09:30 uur 4 minSuccesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:45 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’
14 jun om 17:00 uur 6 minLobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers – de volledig plantaardige Schijf for Life,…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Reactie toevoegen