‘Duurzaam reizen’ in de mondzorgpraktijk
Zorg goed voor 10% uitstoot
Uit recent onderzoek uit Groot-Brittannië blijkt dat de CO2-uitstoot van de gezondheidszorg binnen de National Health Service 3 procent is (846 miljoen ton). Daarnaast is de sector verantwoordelijk voor 10% van de luchtverontreiniging. Onderzoeken in de Verenigde Staten en Australië laten eenzelfde beeld zien: de CO2-uitstoot in de zorg is hier 10 en 7 procent. Vooral de strenge hygiëne-eisen, bijvoorbeeld om kruisbesmettingen te voorkomen, zijn binnen de zorg een grote bron van verontreiniging en grondstoffengebruik.
Meer informatie en aanmelden: Webinar 'Duurzaamheid in de mondzorgpraktijk', 4 februari 2021
Onderzoekers hebben door een CO2-footprintanalyse geprobeerd duidelijkheid te krijgen over de verschillende vervuilende onderdelen van de gezondheidszorg. Ook voor de tandheelkunde deden onderzoekers een poging om het aandeel in de CO2-uitstoot te berekenen. Binnen de eerstelijn is het aandeel van de mondzorg het lastigste te berekenen omdat er zoveel verschillende producten gebruikt worden, met elk met hun eigen aanvoerroute.
De meeste zorgprofessionals zien de productie van de dagelijkse hoeveelheden afval als grootste footprint. Uit dit onderzoek binnen de NHS-praktijken blijkt echter dat reizen van een naar mondzorgpraktijken de meeste CO2-uitstoot veroorzaakt (64,5%). Dit blijkt substantieel meer te zijn dan het gemiddelde binnen de gehele gezondheidszorg in Engeland (12,3%). Ook de luchtverontreiniging door reizen van en naar mondzorgpraktijken blijkt aanzienlijk te zijn (8%).
Verkeersstromen in de mondzorg
In de mondzorg zijn de volgende verkeersstromen te onderscheiden:
- Zorgmedewerkers van en naar de praktijk;
- Zorgmedewerkers die andere reizen voor hun werk maken, zoals voor cursussen, congressen en vergaderingen;
- De reizen van patiënten van en naar de praktijk;
- Goederenstromen van fabrikanten via dental depots naar de praktijk;
- Tandtechnische werkstukken van en naar de praktijk;
- Onderhoud en reparaties binnen de praktijk.
Het grootste deel van de CO2 -uitstoot door reizen (31,1%) bestaat uit reizen door de patiënt. De verkeersbewegingen van medewerkers van en naar de praktijk zijn goed voor 30,3% van de uitstoot.
Minder en slimmer reizen
Hieruit volgt dat er een aantal manieren is om door een kleiner aandeel reizen voor een lagere CO2- uitstoot te zorgen.
- Als eerste kan preventie voor een minder grote zorgvraag zorgen. Aangezien levensstijl voor de grootste problemen binnen de tandheelkunde zorgt, kan het gericht sturen op gedragsverandering zeer effectief zijn.
- Daarnaast kunnen medewerkers en patiënten ‘verleid’ worden om meer actief, dat wil zeggen te voet of met de fiets naar de praktijk te gaan. Openbaar vervoer en elektrische vervoersmiddelen kunnen hierbij ook een rol spelen.
- Combinatie van afspraken per patiënt of van het gezin leidt ook tot minder heen en weer gereis.
- Zorg op afstand is het afgelopen jaar ook vanzelfsprekender geworden, zeker door de sluiting van de tandartspraktijken tijdens de eerste lockdown.
- De snelle digitale ontwikkelingen binnen de tandheelkunde zorgen voor groeiende mogelijkheden. Een voorbeeld is het binnen een dag in huis vervaardigen van kronen.
- De communicatie met het tandtechnisch laboratorium gebeurt ook steeds meer digitaal, waardoor het aantal reiskilometers afneemt.
- Ook de slimme inkoop van ge- en verbruiksmaterialen kan zorgen voor minder CO2-uitstoot.
Kortom: door een goede informatieverschaffing en planning, een gunstige ligging van de praktijk, aansluiting op het openbaar vervoer, door gebruik te maken van duurzame vervoersmiddelen en door toenemend gebruik van digitale middelen is er ook binnen de mondzorg een forse reductie van de CO2-uitstoot mogelijk.
Meer informatie en inschrijven:
MedischOndernemen en Dentiva, Webinar 'Duurzaamheid in de mondzorgpraktijk', webinar 4 februari 2021
Links:
- Tandarts Michiel Lieshout over ‘duurzaam inkopen’: ‘Duurzaam kost vaak minder', MedischOndernemen, 14 januari 2021
- Pilotstudie en webinar over ‘recycling’: ‘De duurzame mondzorg van morgen’ , MedischOndernemen, 17 december 2020
- Tandarts Michiel Lieshout zoekt naar verduurzaming: ‘Goede informatie over CO2 was de eye-opener’ , MedischOndernemen, 12 november 2020
- ‘Duurzaamste tandarts’ Edwin Wiersema: ‘Nul op de meter lukt makkelijk’ , 10 december 2020
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Evelyn Brakema over het Groene Zorg Festival: ‘Steeds meer zorgverleners bijten zich vast in thema klimaat’
26 sep om 14:45 uur 6 minDe steun voor vergroening in de zorgsector groeit snel, signaleert Evelyn Brakema,…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen
27 jun om 09:30 uur 4 minSuccesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:45 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’
14 jun om 17:00 uur 6 minLobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers – de volledig plantaardige Schijf for Life,…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Reactie toevoegen