Inspectie onderzoekt huisartsenketen Centric Health
Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen die over Centric Health zijn binnengekomen, maar de inspectie wil nog niets loslaten over de aard daarvan. De Telegraaf schrijft over vestigingen van de huisartsenketen in Rotterdam waar de artsen te veel patiënten hebben, wat onder meer ten koste gaat van de bereikbaarheid van de huisartsenposten (Grote huisartsketen onder de loep na meldingen over onverantwoorde zorg).
Centric Health zou na het vertrek van waarnemers in Medisch Punt Zuid nauwelijks normale zorg leveren. De zorg is niet te plannen bij gebrek aan huisartsen, de telefonische wachttijd loopt soms op tot uren, vervolgrecepten worden niet gecontroleerd, dossiers blijken onvolledig bijgehouden. Intimidaties en bedreigingen van boze patiënten die hiervan het gevolg zijn, leidden al tot de inzet van beveiligers in de wachtkamer (Beveiliging bij huisartsenpraktijk Rotterdam na bedreigingen).
Te veel patiënten, te weinig huisartsen
Centric Health stelt in De Telegraaf dat er slechts tijdelijk te veel patiënten per arts waren. Het bedrijf zegt druk bezig te zijn meer huisartsen te vinden. Centric Health stelde vorige maand bij de NOS nog dat het personeelstekort ontstond doordat een huisarts met pensioen ging. In de praktijk met 7000 patiënten werkten twee vaste parttime huisartsen en af en toe waarnemers.
Het ontbreken van een nieuwe vaste huisarts is mogelijk een gevolg van het hoge bedrag aan goodwill dat de keten aan de voormalige praktijkhouder heeft betaald. Het bedrijf zou dit door bezuiniging op het aantal uren zorg nu moeten terugverdienen. 'Ze moeten gedacht hebben met de inzet van zo min hogelijk huisartsen lekker te kunnen scoren', analyseert Marcel Canoy, bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU Amsterdam in de krant.
Eugen Zuiderwijk, directeur van Centric Health, werkt aan een oplossing, maar verwacht dat voorlopig de druk op de praktijk hoog blijft. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelde eerder al een onderzoek in naar huisartsenpraktijken die zijn overgenomen door bedrijven als Co-Med (LHV kritisch en bezorgd over zorg bij Bredase Co-Med-praktijken). De inspectie wil de mogelijke risico’s in kaart brengen die deze vorm van huisartsenzorg voor patiënten heeft.
Links:
- Centric Health
- De Telegraaf, Grote huisartsketen onder de loep na meldingen over onverantwoorde zorg, 21 januari 2023
- Medisch Contact, Onrust bij huisartsenpraktijk Co-Med in Zwolle, 5 januari 2023
- NOS, Beveiliging bij huisartsenpraktijk Rotterdam na bedreigingen, 30 december 2022
- LHV, LHV kritisch en bezorgd over zorg bij Bredase Co-Med-praktijken, 22 augustus 2022
Meer artikelen met dit thema
‘Meer gezonde jaren voor iedereen’: een unieke beschrijving van wat preventie oplevert
5 nov om 14:55 uur 5 minHoelang en hoe gezond we leven, is in Nederland oneerlijk verdeeld. Als je theoretisch bent opgeleid en daarmee…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minCEO Emile van Oorschot over het succes van Bergman Clinics: ‘Zelfstandige behandelcentra houden de zorg toegankelijk’
7 okt om 12:15 uur 8 minDe inzet op kwalitatief hoogwaardige focusklinieken verklaart het grote succes van Bergman…
Belastingdienst gaat vanaf 1 januari handhaven bij schijnzelfstandigheid: Wel overgangsperiode van een jaar voor werkgevers en zzp’ers
10 sep om 11:30 uur 5 minOp 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ‘volledig handhaven’ op…
Jos de Blok (Buurtzorg) over sociaal ondernemen in de eerste lijn: ‘Dankzij professionele autonomie is het aantal uren thuiszorg bij ons gehalveerd’
4 sep om 12:30 uur 8 minArmoede uitgelegd: armoedestress leidt tot onnodig ziek zijn en jong sterven
19 aug om 16:30 uur 5 minKernwaarden huisartsenzorg onder druk: Het zal je dokter maar wezen
4 jul om 16:10 uur 4 minStel je woont in een dorp waar een huisarts met pensioen gaat. Aardige man, fijne dokter. Er…
Reactie toevoegen