Zorgverzekeraars: ‘Samenhang in zorg en welzijn krijgt gestalte in regio’
Dat schrijft ZN in zijn bijdrage aan de internetconsultatie over de discussienota Zorg voor de Toekomst van het ministerie van VWS. Voor de zorgverzekeraars is het centrale thema in de discussienota organisatie en regie. Het vormt het onderwerp van de discussies die momenteel in ons land worden gevoerd, door onder meer de coronacrisis.
Schaalniveau is de regio
‘In die discussies herkennen wij het spanningsveld tussen enerzijds de behoefte aan regie, duidelijkheid en aanspreekbaarheid en anderzijds de complexiteit van de zorg en het grote aantal partijen dat daarbij betrokken is’, schrijven de zorgverzekeraars. Ze vinden het niet nodig en zelfs contraproductief te proberen die duidelijkheid te creëren door een centrale rol voor de overheid. Ze zijn het eens met de stelling in de discussienota van VWS dat de regio het schaalniveau is waarop de samenhang van een groot deel van het zorgaanbod gestalte moet krijgen. Op dat schaalniveau moeten partijen de ruimte hebben om dat in te vullen. En zonder een landelijke blauwdruk of allerlei verantwoordingseisen.
De overheid kan, en moet, de overgang naar een toekomstbestendige zorg mogelijk maken met scherpere keuzes. Volgens de zorgverzekeraars hoeft het huidige zorgstelsel daarvoor niet op de schop. Het gaat dan om keuzes voor het mogelijk maken van digitalisering van de zorg, scherpere contractering gericht op de juiste zorg op de juiste plek en domeinoverstijgende financiering.
Zorgverzekeraars nemen verantwoordelijkheid
Zorgverzekeraars nemen in nauwe samenwerking met de andere betrokken partijen de verantwoordelijkheid voor een samenhangend zorgaanbod in de regio. Concreet betekent het dat de twee grootste zorgverzekeraars per regio de touwtjes in handen krijgen. Zij worden verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur en adresseren knelpunten en uitdagingen. De overige verzekeraars stellen zich ‘congruent’ op, jargon voor: volgen de dominante verzekeraars.
Regiobeelden
Als basis voor deze acties worden de regiobeelden gebruikt die de zorgverzekeraars recent met diverse partijen in de zorg hebben opgesteld. Waar het gaat om de basisinfrastructuur en noodzakelijke regionale transities zouden de andere zorgverzekeraars hun zorginkoop gelijkgericht en congruent moeten invullen. Daarbij pleit ZN voor uniformering van regio-indeling binnen de zorgwetten.
Innovaties opschalen
De zorgverzekeraars willen succesvolle innovaties opschalen. ‘De zorgverzekeraars willen nieuwsgierigheid aan de dag leggen naar innovaties die zij over en weer realiseren zodat deze bij gebleken succes ook overgenomen worden. Bijvoorbeeld door ook in een andere regio die innovatie bij zorgaanbieders in te kopen’, zo schrijven ze. Om dit mogelijk te maken pleiten ze voor een landelijk hoofdlijnenakkoord, zeker als het om financiële uitgangspunten gaat.
Specifieke declaratie-informatie
Met het oog hierop wil ZN betere instrumenten, zoals een fundamentele verbetering van de risicoverevening. De ondercompensatie van chronisch zieken én de overcompensatie op gezonde verzekerden moet stoppen. Daarnaast willen de zorgverzekeraars ‘specifieke declaratie-informatie’, zodat ze voortaan uitsluitend zorg vergoeden die voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Een uitgebreide informatieplicht en gegevensuitwisseling tussen de patiënt, zorgaanbieder en zorgverzekeraar hoort hier ook bij.
Preventie en Positieve Gezondheid
Daarnaast pleit ZN voor meer aandacht voor preventie en Positieve Gezondheid. Onder het motto ‘Nederland gezond’ zou de overheid een centrale visie op gezondheidsbevordering moeten ontwikkelen. Zo zou er gezien de samenhang tussen gezondheid, wonen, arbeidsmarkt en schuldenproblematiek meer over de domeinen heen moeten worden samen gewerkt. Dit betekent ook nieuwe vormen van financiering. Nu zijn er slechts beperkte vergoedingsmogelijkheden voor interventies gericht op behoud van gezondheid. Bewezen effectieve preventie-interventies moet worden opgenomen in de basisverzekering, aldus ZN.
Links:
- Discussienota VWS Zorg voor de Toekomst
- Zorgverzekeraars Nederland: 'Maak nu keuzes voor een toekomstbestendige zorg', 4 februari 2021
- Skipr: 'ZN: Meer regionale regie voor dominante zorgverzekeraar', 10 februari 2021
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eerstelijnzorg dreigt vast te lopen: Zet in op innovatie, met hybride zorg en digitale zorg als gamechangers
23 jan om 10:45 uur 4 minDe eerstelijnszorg is al decennialang het fundament van onze gezondheidszorg. Hier vinden patiënten een…
Jet Bussemaker over ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’: ‘Gebruik de kracht van inwoners nog beter'
23 jan om 10:30 uur 4 minHet project ‘Gezond en Gelukkig Den Haag’, onder voorzitterschap van Jet Bussemaker, laat zien dat wijkgerichte…
Innovaties in de zorg: ‘Het draait allemaal om passende zorg’
9 jan om 14:51 uur 3 minIn de zorg staat - als het goed gaat - de patiënt centraal. In de nieuwe editie van MedischOndernemen belichten…
Jacqueline Timmermans over Hikos: ‘Mijn missie is de zorg menselijker en efficiënter maken’
19 dec 2024 6 minHikos is een online platform waarmee patiënten via beeldbellen kunnen overleggen met een specialist als ze…
Orthopedisch chirurg Paul Koning nam initiatief tot Prisma en OurMind: ‘AI-toepassingen geven een boost aan het werkplezier van dokters’
16 dec 2024 6 minChris Bruijn over Paramedisch Platform Flevoland en het IZA: ‘Naar een zorgsysteem waarin we samen optrekken zonder rompslomp’
9 dec 2024 7 minChris Bruijn is eigenaar van fysiopraktijk KernGezond en voorzitter van het Paramedisch Platform Flevoland. Hij…
Agilio ondersteunt praktijken met innovatieve tools: ‘Goede patiëntenzorg begint met tevreden personeel’
5 dec 2024 4 minIn de huisartsenzorg ligt de focus uiteraard vaak op de directe patiëntenzorg. Volgens Hein Vrins en Esther…
Therapieland en Ksyos: Tien jaar samen voor mentale veerkracht
15 nov 2024 5 minBas van Nispen en Jarno Meijer zijn mannen met een missie. Hun doel: zorgen dat goede zorg breed bereikbaar…
Reactie toevoegen