Financiering van de innovatieboost
Tegenover alle investeringen in de ontwikkeling van het programma, de coaching van de groep, het individuele casemanagement staat nauwelijks een passende vergoeding van de zorgverzekeraar. ‘De financiering van GLi is zo beperkt dat het voor de gemiddelde fysiotherapeut niet zo interessant is.’ Daarmee komt een belangrijke innovatie op het gebied van bewegen, voeding en gezondheid voor kwetsbare groepen, zoals mensen met diabetes, COPD en obesitas, nauwelijks uit de verf.
Ook Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, ziet in de huidige financiering een belangrijke bottleneck als het gaat om innovaties in de behandeling van allerlei doelgroepen. In zijn ogen is de financiering in de vorm van zorgzwaarteprofielen een oplossing voor de beperkte ruimte voor innovatie die fysiotherapeuten nu hebben. Het pleidooi van Van der Vorst sluit aan bij het actieplan voor passende zorg dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland (ZIN) onlangs presenteerden.
Overgoor ziet de oplossing in een coachende rol van de fysiotherapeut op basis van een gemengde financiering, bijvoorbeeld vanuit zorgverzekering, gemeenten en de cliënt zelf. Het vergt in zijn ogen een vrijere, ondernemende rol van de fysio op het grensvlak van het medische en sociale domein. 'De fysiotherapeut zou zich kunnen profileren om mensen in het kader van brede gezondheid in beweging te krijgen. Dan ben je een interessante partner voor de gemeente. Je hebt daarbij ondernemerschap nodig als het gaat om positionering, het denken in concepten en je moet je eigen identiteit heruitvinden.’
Een regelrechte innovatieboost op beweeggebied vormt de Skills Garden, die is aangelegd in het Prinses Maxima Centrum. De creatieve speeltuin laat zien hoe we het met zijn allen veel meer vanzelfsprekend kunnen gaan bewegen. Zoals René Wormhoudt, fysiotherapeut en conditietrainer bij het Nederlandse elftal, het zegt: ‘Als je deze beweegvormen regelmatig in je leven beoefent, dan geniet je veel gezondheidsvoordelen. Minder blessures, meer plezier in bewegen, minder leefstijlziektes.’En ook hierbij weer de vraag: wie gaat deze mooie innovatie financieren?
Links:
- Boris van der Vorst (FysioHolland) pleit voor 'innovatieboost': ‘De eerste lijn zou brutaler moeten zijn tegenover de verzekeraars’ , MedischOndernemen (4 2020)
- Melanie Meijer (Dokter BLOEM) over leefstijlinterventie: ‘Sommige mensen pakken het op, anderen haken af’, MedischOndernemen, 10 december 2020
Foto: MedischOndernemen magazine (4 2020)

Meer artikelen met dit thema
‘Juist eigenzinnigheid maakt ondernemen in de zorg interessant’
31 mrt om 11:45 uur 4 minEigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minMondzorg-ondernemer Thomas Rietrae: ‘Verdere ketenvorming, maar ook menselijke maat in de zorg’
13 mrt om 15:00 uur 4 minFysiotherapeut Jeroen Boogmans: 'Er wordt veel behandeld, misschien wel te veel'
19 feb om 08:00 uur 4 minDe wachttijden bij fysiotherapiepraktijken blijven stijgen. Dit komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook…
Tandartspraktijk Mondzorg Hoorn ‘met een plus’: tandheelkunde voor mensen met een ‘kleine beurs’
16 jan om 15:37 uur 4 minTandartsen Ineke Wagendrever en Marco Pachón hebben een bijzondere missie: mondzorg toegankelijk maken voor…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minTandartspraktijk Maas en Waal: ‘Je kunt pas helpen als je goed kunt luisteren’
5 dec 2024 3 minEen ontspannen sfeer, persoonlijke aandacht en hoogwaardige zorg. Dat is waar tandartspraktijk Maas en Waal in…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov 2024 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Reactie toevoegen